De fleste har skjønt at brokkoli er sunt å spise, men ikke alle vet hvorfor. Nyere forskning har vist at ”mirakelstoffet” som kalles sulforafan nøytraliserer kreftceller i løpet av bare noen uker.

Stoffet sulforafan, som finnes i brokkoli har vist seg å redusere risikoen for bryst- og prostatakreft med 25-50 prosent. Stoffet kan dermed potensielt stoppe sykdommen, eller hindre den i å komme tilbake, for eksempel etter en operasjon.

Store befolkningsundersøkelser og forsøk på stamceller og gnagere viser at brokkoli gir fra 25-50 prosent lavere risiko for både brystkreft og prostatakreft. Ingen andre næringsstoff har blitt vist å gi en tilsvarende beskyttelseseffekt.

Når du tygger en brokkolispire frigjøres enzymet myrosinase, som frigjør blant annet sulforafan. Jo mer myrosinase, jo bedre. Hvis du f.eks. spiser reddik, brønnkarse, hodekål, ruccola og bønner, får du ekstra mye myrosinase til å frigjøre de kreftbekjempende stoffene. Myrosinase omdanner de såkalte glukosinolatene i brokkoli til kraftfulle stoffer som kan tas opp i kroppen og bekjempe kreft. Et av disse stoffene er sulforafan.

Fra nederste del av tynntarmen strømmer sulforafan ut i blodet, og når det sirkulerer rundt, blir hele kroppen nærmest marinert i kreftforebyggende stoffer. Når sulforafan kommer inn i brystvevet, går det til angrep på alle kreftfremkallende stamceller. Når de skrumper inn, kan de ikke danne nye syke celler som kan bli til svulster.

En av verdens ledende forskere på sammenhengen mellom mat og kreft, dr. Yanyan Li, professor ved Montclair State University i USA, hevder at de aktive stoffene i brokkoli ofte kan være mer effektive enn cellegift, og advarer samtidig at det ikke er noen erstatning, men et godt supplement.

broccoli2014-2014-2

Et annet glukosinolat i brokkolispirer, kalt indol-3-karbinol, hjelper kroppen med å bekjempe brystkreft innenfra. Det nøytraliserer en skadelig form av østrogen, som også er en del av årsaken til livsstilssykdommen østrogendominans.

Østrogendominans er en hormonell ubalanse som i mange tilfeller kan være en utløsende faktor for både bryst- og prostatakreft. Svulster i mus blir opptil 65 prosent mindre når musene mates med det aktive brokkolistoffet, viser forsøk ved University of Michigan.

Hippocrates Health Institute i USA anbefaler gjennom sin forskning at alle friske pasienter bør spise minimum 2 kg brokkoli hver uke for å forebygge mange sykdommer. Det er lettere å spise brokkospirer enn en voksen grønnsak. Konsentrasjonen av sulforafan i brokkolispirer er omtrent 20-50 ganger høyere enn i fullvoksen brokkoli. Dette betyr at det holder å spise 40 gram brokkolispirer i uken for å oppnå samme helsegevinst. Disse er nå tilgjengelige i norske butikker, og produseres av On Your Mind som økologiske spirer.

Hippocrates Health Institute i USA har 60 års erfaring med bruk av blant annet brokkolispirer som en del av behandlingsopplegget, hvor hovedfokus er ”levende mat som medisin”. For videreføring og tett samarbeid i Norge er Hippocrates Helse nylig opprettet på Fornebu.

broccoli2014-2014-1

av Magnus A. Kjølen, ernæringsfysiolog

Kilder:
Am J Clin Nutr September 2013 vol. 98 no.3 712-72
Cancer Prev Res (Phila) 2010 Jul; 3(7):818-28. doi:10.1158/1940-6207. CAPR-09-0213. Epub 2010 Jun 29
Nutr Rev. 2012 Nov;70(11):654-65. doi:10.1111/j.1753-4887.2012.00532.x. Epub 2012 Oct 12
Clin Cancer Res. 2010 May 1, (16):2580-90. doi:10.1158/1078-0432.CCR-09-2937. Epub 2010 Apr 13
Dr. Yanyan Li, Montclair State University, NJ