Halloween, årets mest skremmende fest er her. Gresskar danderes etter alle kunstens regler, og snart står spøkelser på dørterskelen og tigger godteri.

Halloween, årets mest skremmende fest er her.

Gresskar danderes etter alle kunstens regler, og snart står spøkelser på dørterskelen og tigger godteri. Har du kandiserte epler eller ristede gresskarkjerner å tilby spøkelsene, er du på trygg halloweengrunn.

Gresskar er selve symbolet på halloween. Gresskarlyktene – som lyser opp i alle varianter – har sin opprinnelse i en gammel irsk myte om den gjerrige smeden Jack o Lantern, som etter å ha forsøkt å selge sin sjel til djevelen for en siste drink på puben, ble dømt til å gå omkring på jorden fram til dommedag med en uthult kålrot med lys i. Smeden Jacks uthulte kålrot er forgjengeren til dagens gresskarlykt, som derfor blir kalt Jack-o-lanterner. Mytene om opprinnelsen til Halloween er mange. Feiringen gjaldt etter sigende overgangen til det nye året. Irske immigranter som flyktet fra hungersnød etter at potetsyken herjet i hjemlandet, brakte halloweentradisjonen til Amerika i 1840. I USA ble kålroten raskt erstattet med gresskar.

Brenn fett med gresskar (10 øvelser)
Hjemmelaget vampyrsnacks

Med årene er Halloween også blitt en stor feiring i Norge. Barn og voksne kaster seg ut i spøkelsesfesten med liv og lyst. Og kvelden er et kjærkomment alibi for å lage fest i mørketiden. Likevel har vi langt igjen. I USA er halloweenfeiringen nemlig blitt nesten like stor som nyttårsfeiringen. Festforberedelsene er ofte like spennende som selve festen, og snacksproduksjon ved kjøkkenbenken hjemme er en hyggelig familieaktivitet på mørke høstkvelder. Kandiserte epler og ristede gresskarkjerner er eksempler på herlig halloween-snacks.

Gresskar i Norge

Gresskar har sin opprinnelse i Amerika, og arkeologiske funn viser at indianerne dyrket gresskar 3 000  4 000 f. Kr. Gresskar var helt ukjent i Europa før Columbus. Den finnes i en rekke ulike varianter, farger og størrelser. Noen er ganske små og andre kan bli opptil flere hundre kilo. Gresskarskallet er tykt og hardt, og kan være glatt, knudret eller med langsgående riller. Fruktkjøttet er gult til oransje, fast og søtt. Gresskar er kalorifattig, og inneholder noe kostfiber og karoten, som omdannes til A-vitaminer i kroppen. Det er det faste fruktkjøttet og kjernene som spises.I dag dyrkes gresskar i Norge i stor stil. Produsentene klarer nesten ikke å skaffe nok.I løpet av de siste fire årene har omsetningen av gresskar nådd flere hundre tonn mesteparten til Halloween. Omtrent halvparten importeres fra Danmark. ؅rets fine høst har bidratt til at gresskarsesongen er veldig god og av flott kvalitet. De vanligste variantene her til lands er halloweengresskar, pyntegresskar og hokkaido. Andre sorter er turbangresskar, muskatgresskar og spagettigresskar. Vi har liten tradisjon for mat med gresskar i Norge. Syltet gresskar er kanskje velkjent for de fleste av oss, men grønnsaken er også et glimrende utgangspunkt for supper, stuinger, pai og kaker.

For å lage lykt til Halloween, anbefales å bruke kjempegresskar på 4 til 5 kilo. Skjær av toppen og ta ut vevet og kjernene. Skjær ut hull til øyne, nese og munn. Plasser telys i gresskaret og legg på toppen igjen. Se nærmere beskrivelse her.

Velsmakende forslag til Halloween-festen:

Kandiserte epler
Gresskarpuré
Gresskarpai
Syltet gresskar
Ristede gresskarkjerner


Ref: www.frukt.no