Det er nok verdens største myte om mat – at egg er farlig for kolesterolet. EGG-proteinet – verdens beste for kroppen!

Et norsk gjennomsnittsegg veier 63 g. Av dette er ca. 22 g plomme, 33 g hvite og 8 g skall. Plommen har både høyere energi- og næringsinnhold enn hviten.

Næringsinnholdet i eggehviten og eggeplomme kan du studere i næringstabellen. Der vil du se at eggeplommen inneholder utrolig mange næringsstoffer!

Vi spiser i gjennomsnitt ½ egg hver om dagen. Noen spiser mer – andre mindre. Egg gir oss en lang rekke næringsstoffer; ja, de aller fleste stoffene menneskekroppen behøver er til stede i egget!

EGG-vitaminer:
A, B, D, E og K-vitamin. Av B- vitaminer finnes det hele 8 forskjellige og alle er til stede i egget. D- vitamin er ekstra vanskelig å få fra kostholdet ellers, så eggets bidrag tellerekstra her! Ikke rart at egget blir kalt “Naturens egen vitaminpille”! Men NB: Må ikke svelges hele!

EGG-mineraler og sporstoffer:
Jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink og selen. Jern teller litt ekstra i egg, fordi kvinner lett får for lite jern fra det øvrige kostholdet.

EGG-proteinet – verdens beste for kroppen!
Proteinene i matvarer har svært forskjellig verdi for kroppen, eggets er den beste. Eggets samlede protein likner mest på kroppens eget protein. Derfor sier vi at egget har den beste proteinkvalitet for menneskekroppen.

Egg har mye umettede fettsyrer
Liksom kylling og kalkun har også egg en høy andel umettede fettsyrer; og er dermed sunnere, for eksempel hardkokt som pålegg, enn for eksempel hvitost eller spekepølse. Egget gir også færre kalorier.

Hva med kolesterolet?
Ja, eggeplommen inneholder kolesterol, men dette betyr lite, om noe, for blodets kolesterolinnhold. Det er helt andre matvarer, de med høyt innhold av mettede fettsyrer, som øker kolesterolet i blodet, slik at det kan bli en helserisiko. Sjekk matvarer du lurer på ved å gå inn på www.mat.no/matfakta_neringstabell.aspx

Det er nok verdens største myte om mat – at egg er farlig for kolesterolet.
Kos deg med egg! EGG-ER-N؆RING!

Viktig om egg
Om lag 1/3 av kolesterolen i kostholdet kommer fra egg. Men,- kolesterol i maten har altså lite å si for kolesterolinnholdet i blodet. Bare de som har svært forøyet kolesterol i blodet bør også begrense eggforbruket. Ellers må alle, spesielt eldre og syke, få kose seg med et egg til frokost når de har lyst på det, har stor betydning for matgleden. Dessuten er egget symbolet på et måltid. Mens du koker egg, dekker du også på bordet og forbereder et måltid. Og måltidet er vel verd å ta vare på!

Når egg varmes opp
Egg begynner å stivne ved ca. 70 °C (proteinene denatureres). Det ser vi blant annet når vi lager vaniljesaus med egg, den tykner før sausen koker. Sauser med egg i må ikke få mer enn et raskt oppkok, ellers kan de skille seg og bli grynete.

Oppbevar kjølig – men temperér!
Egg bør oppbevares kjølig, helst i kjøleskap. Da er de holdbare i flere uker, ja, egentlig i flere måneder. Men, på samme måte som ost, bør egg også tempereres før vi skal bruke dem, da kommer alle eggets gode egenskaper best fram. For egg tåler godt å oppbevares i romtemperatur (på kjøkkenbenken) et par dager før bruk. Man kan også gjerne fryse egg, men da må de knekkes først, og plomme og hvite røres sammen. Plomme og hvite kan også fryses hver for seg.

God kontroll
De aller fleste norske egg blir kontrollert før de går ut i butikkene. Eggene blir da gjennomlyst, sortert og stemplet ved eggpakkerier. På eggekartongen til kontrollerte egg er det oppgitt holdbarhetsdato. Eggene blir sortert i vektklassene små, mellomstore, store og ekstra store.

Trygge norske egg
I andre land er rå egg som inneholder sykdomsfremkallende salmonellabakterier et problem. I Norge har vi ikke slike problemer og vi kan spise egg uten å være redd for å bli syke.

Om egg – kjekt å vite

Husk egg!
Pass på at du alltid har egg i huset; da kan du alltid lage deg noe godt!

Med en klype salt
Ta stemplingsdatoen på eggekartongen “med en klype salt”. Norske egg er like gode og like trygge å spise i flere måneder etter at de har “gått ut på dato”, bare du har eggene i kjøleskap.

Temperer!
Temperer eggene før bruk.

Det gir større volum i eggedosis og bakst og eggene sprekker ikke så lett under koking.

Det blir også lettere å skrelle hardkokte egg.

Avkjøl!
Avkjøl kokte egg i rennende kaldt vann – for å unngå at egget fortsetter å koke.

Egg på kjøkkenbenken
Skal du bake eller koke egg i morgen? Legg eggene i en skål på kjøkkenbenken, så er de tempererte når du går i gang. Egg tåler godt å “overnatte” på kjøkkenbenken, bare de har “fast bolig” i kjøleskapet!

Posjerte egg
Bruk kalde og nye egg hvis du skal posjere egg, det gir et bedre resultat.

Rå egg
I Norge kan du spise eggene så bløte som du ønsker; gjerne helt rå!

Bløtkokt
Kok opp vannet, kok eggene i 3 – 5 minutter
Avkjøl i rennende kaldt vann.

Smilende
Kok opp vannet og kok eggene i 6 – 8 minutter
Avkjøl i rennende kaldt vann. Gir fast hvite og bløt; “smilende” plomme.

Hardkokt
Kok opp vannet, kok eggene i 8-10 minutter.
Avkjøl i rennende kaldt vann.

Grønn ring
Hardkokte egg eller eggeskiver som blir liggende i kjøleskap kan få en svak, grønn ring mellom plommen og hviten. Dette er en helt naturlig, kjemisk reaksjon som skjer med eggets svovelholdige aminosyrer, og er ikke farlig.

Blodflekk i egget
En liten blodflekk i egget kan naturlig forekomme en sjelden gang, og er helt ufarlig.

Store egg, tynt eggeskall
Mengden eggeskall er den samme på små og store egg. Derfor må vi være ekstra forsiktig når vi håndterer store egg (merket L og XL).

Små egg best til eggdekorering
De minste eggene har tykkest eggeskall; så egg merket S og M tåler mer når barna maler egg til påske.

Hamstre egg!
Før jul og påske hvert år kan det bli lite egg i butikken; for vi dobler forbruket, og vi har ikke flere høner “å sette inn”. Men, siden norske egg holder seg friske og gode så lenge; kan du sikre deg egg nok ved å kjøpe dem tidlig.

Sjekk prisen!
Et egg koster gjerne mellom 2 og 3 kroner. Det er fullt av nyttige næringsstoffer og smaker kjempegodt. Og husk: Det er et helt dagsverk for ei høne!

Spis mer egg!
Hardkokt egg i skiver eller båter er godt, rimelig og sunt pålegg,- både for barn og voksne.

Uerstattelig
Egget kan brukes til så utrolig mye; og i mange retter er det ikke mulig å erstatte egg med noe annet. Ha derfor alltid egg i huset!

Ref: www.egg.no Bilder: www.egg.no