Eplet er en svært gammel kulturvekst. Historien om Adam og Eva er velkjent.

Eplet er en svært gammel kulturvekst. Historien om Adam og Eva er velkjent. Det er imidlertid tvilsomt om det var et eple Adam fikk.

Spiseeplet slik vi kjenner, eksisterte nemlig ikke da historien oppstå. Trolig var det et granateple gamle Adam fikk.

Tips epler:

  • Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann, så blir de ikke mørke i fruktkjøttet
  • Kutter du opp eplene til barna dine, spiser de dobbelt så mye. Epledeler får du kjøpt ved de norske eplene i butikken
  • Epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel
  • Kutt opp et eple, strø på kanel og sukker og sett det i mikroen i 1 minutt
  • Har du prøvd eplepannekaker? Bland eplebiter i pannekakerøra. Godt med blåbær
  • Bakte epler er godt med nøtter og rosiner og kanskje litt vaniljesaus? Som snacks eller dessert
  • Visste du at Epledagen er den 17. oktober?
  • Epler holder seg minst 10 dager lenger om de legges i kjøleskapet

Noen oppskrifter
Eplekake – rund 
Eplemost
Eplesmuldrepai
Gammeldags eplepai
Tilslørte bondepiker

Klikk her for flere oppskrifter på epler 

Grønne fakta

Eplet hører i likhet med pærer, plommer og kirsebær til rosefamilien. Søteplet (Malus pumila) er trolig det viktigste opphavet til kultursortene våre. Det vokser vilt i Sør-Russland og Vest-Asia. Vi vet at epler ble brukt som mat allerede i steinalderen og at romerne syslet med epleforedling. I Norge er rester av epler funnet i Osebergskipet. Norrøn mytologi forteller at Idun gjemte epler som kunne gi æsene ungdom.

De saftige sortene vi dyrker i dag, er resultater av langvarig forskning og foredling. Kjennskapet til podekunsten var en forutsetning for å kunne vedlikeholde de gode sortene. Fruktsortene vi dyrker i dag, er klonformerte. Alle trær med gravensteinsepler stammer fra ett og samme tre og inneholder akkurat de samme arvelige egenskaper som det opprinnelige gravensteinstreet. I planteskolene lages frukttrær ved at en kvist av den ønskelige sorten podes på en grunnstamme. Frukttrærne er således sammensatt av to ulike individ.

Epler bør lagres ved 2-4oC og med en luftfuktighet på ca. 90 %.

Epler deles inn etter brukstid: sommerepler, høstepler og vinterepler.  

Sommerepler:

Carroll
Carroll er en tidligsort med middels store til store frukter, valseformet til koniske. Grunnfargen er lyst grønngul til hvitgul, med litt rosarød dekkfarge på solsiden, dels i striper. Eplet er sprøtt men likevel mørt, saftig med hvitt fruktkjøtt. Smaken er mild og god. Beste brukstid er 2-3 uker rundt månedsskiftet august-september.

Geneva Early
Geneva Early modner svært tidlig, inntil en uke før Quinte. Fruktene er runde til koniske, middels store til små. Frukten er middels fast og smaker friskt syrlig. Den har  lyst gulhvit grunnfarge, og ved gode lysforhold får hele frukten en jevn rød dekkfarge. Beste brukstid er i ca. 2 uker fra 10.-15. august.

Julyred
Et tidleig eple som har en jevn og pen rød dekkfarge. Fruktkjøttet er hardt med en søt og god smak.  Begrenset holdbarhet.

Vista Bella
Vanligvis moden i august. Eplet er rundt med mørk rød farge. Mørkt og saftig fruktkjøtt med fin aroma. Smaken er god, og holdbarheten bedre enn de andre tidligeplene. En sort for framtida!

Quinte
Moden i begynnelsen av september. Eplet er avlangt og har rød dekkfarge på solsiden. Smaken er særpreget og god. Sorten har bedre holdbarhet og kvalitet enn close og transparente blanche.

Rød Sävstaholm
Moden i begynnelsen av september. Eplet er middels stort med rød dekkfarge i striper på solsiden. Passe moden har frukten god kvalitet, men den blir fort melen.

Høstepler:

Rød prins/kronprins
Moden i august – september. Eplet er middels stort og rundt, noe flattrykkt i fasongen med mørkerød dekkfarge.  Fruktkjøttet er fast og sprøtt, med en litt syrlig aroma. Blir fort melen, og har begrenset holdbarhet. 

Summerred
Moden for høsting ca. 15. september. Eplet er middels stort, jevnt, velformet og litt avlangt.

Fruktkjøttet er kremgult, middels fast, sprøtt, saftig og med en fin konsistens. 

Vinterepler:

Gravenstein og rød gravenstein
Moden for høsting ca. 25. september. Det er et stort eple som enten er fint gult eller helt rødt. Fruktkjøttet er ganske fast, gult, saftig og litt syrlig med en fin aroma. 

Discovery
Er en av våre nyeste varianter. Eplesorten har en gulgrønn bunnfarge og lys rød dekkfarge og sprøtt, hvitt fruktkjøtt med søt og god aroma. Ganske god holdbarhet.

؅kerø
Moden for innhøsting ca. 30. september. Eplet er avlangt, middels stort og har en gulgrønn bunnfarge og en telgsteinrød dekkfarge på solsiden. Fruktkjøttet er hvitt og fast med en særpreget og god smak. Dyrkes for det meste på ؘstlandet. Gir små avlinger.

Aroma
Moden for innhøsting omkring 1. oktober. Eplet er en krysning mellom Ingrid Marie og Filippa, og har en rund, litt flattrykt form. Fruktkjøttet er gulhvitt og middels fast, med god smak og aroma.

Rød aroma
Lik aroma i smak, men en rødere farge.

Importerte:
Av importerte eplesorter kan nevnes:

Granny Smith

Delicious (finnes to typer; Golden (gul) og Red (rød))

Winesap

Pink Lady

Gala

Fuji

Elstar

Braeburn

Jonagold

Gloster

Royal Gala

Rome

Spartan

Idared

Ref: www.frukt.no