Bygg- og hveteris har også den effekten at man holder bedre på metthetsfølelsen, noe som kan gi bedre yteevne under treningsøkter

Norgesmøllene lanserer i disse dager bygg- og hveteris med smak. Vi tok en prat med produktutvikler i Norgesmøllene, ؅se-Lill Helgesen, om de nye produktene og hvilke ernæringsmessige fordeler de har.

Tradisjonsrik mat i ny drakt

– Det mange kanskje ikke vet er at byggryn og byggmel tidligere var en viktig del av den norske basiskosten og ble mye brukt i supper, grøt og lefser. Litt av målet med denne nye produktserien med bygg- og hveteris er dermed å kombinere tradisjonsrike råvarer med moderne matlaging, og utvikle smaker tilpasset dagens forbrukere og mattrender, forklarer Helgesen.

Mer fiber

Helgesen mener videre at nordmenn flest vil dra nytte av mer fiber i kostholdet. – Fiber er først og fremst viktig for et godt fungerende fordøyelsesapparat. Det er bra for tarmen og kan hjelpe til med å hindre forstoppelser. Fiberrik mat gir også energi som varer lenger. Noe som kan være spesielt viktig under fysisk aktivitet og trening. Bygg- og hveteris er gode kilder til riktig type fiber og inneholder såkalte langsomme karbohydrater som bidrar til bedre metthetsfølelse, sier hun videre.

Fakta om fiber og ernæring

 • Norges offisielle kostholdsanbefalinger legger vekt på å øke fiberinnholdet i nordmenns kosthold.
 • Når man får med seg ytterskallet i kornet får man i seg mer fiber og mineraler.
 • Fullkornsprodukter er gode kilder til kostfiber og er rike på vitaminer og mineraler.
 • ؅ øke fiberinnholdet i basisvarene er positivt i folkehelsesammenheng.

Mer tradisjonelle og etablerte karbohydratkilder som for eksempel ris, pasta og poteter, inneholder langt mindre fiber enn bygg- og hveteris. Ulempen med fiberfattig mat er at man går fortere tom for energi og at blodsukkeret dermed faller raskere. Man må da eventuelt supplere med fiberrike matvarer i kosten, fortsetter produktutvikleren.

fiberskalaen

Bedre metthetsfølelse

Bygg- og hveteris har også den effekten at man holder bedre på metthetsfølelsen, noe som kan gi bedre yteevne under treningsøkter. Bedre metthetsfølelse kan videre redusere behovet for å småspise mellom måltidene, dermed kan man unngå å ta opp unødvendige kalorier fra næringsfattig mat. For de som er opptatt av slanking eller dietter kan dette være et viktig poeng, mener Helgesen.

Også professor i ernæring ved Universitetet i ؅s, Birger Svihus, er begeistret for byggris og fiber, han har tidligere uttalt følgende til Dagbladet:

?Byggris er et meget godt alternativ til pasta, vanlig ris og poteter. Byggrisen er rik på fiber, som har den egenskapen at den fanger næringsstoffer i fordøyelseskanalen i stedet for å absorbere det. Fiberen i bygg er også kolesteroldempende.?

100 % naturlig

Den nye produktserien til Mølleren er 100 % naturlig og kommer med fire ulike smaksvarianter: Byggris med tomat og basilikum, Byggris med tacosmak, Byggris ekstra krydret tomat, chili og hvitløk, samt Hveteris med Pesto.

fiber

Fakta om den nye produktserien til Møllerens, ?Bygg- og hveteris Express?:

 • Produktene er 100 % naturlig, det vil si at de ikke inneholder tilsetningsstoffer som f.eks konserveringsmidler eller kunstige søtningsstoffer. Av ingrediensene finner man krydder, grønnsaker, tomatpuré, krydder, rapsolje, olivenolje og byggryn eller hvetekorn.
 • Bygg- og hveterisexpress er ferdigkokte fullkorn av bygg og hvete
 • Rask og enkel tilberedning, krever kun 90 sekunder i mikrobølgeovnen før den er klar til servering.
 • Alternativt kan den varmes i vannbad eller tilsettes rett i woken, suppen eller gryteretten.
 • 90 sekunders oppvarming i mikroovn forringer ikke næringsstoffene i maten.
 • Blandingene består av bygg eller hvete med smak. Studier viser at det trolig er mange uoppdagete helsegevinster forbundet med byggris. Dette er også et område det forskes stadig mer på.

 

BYGGSALAT (et eksempel på sunn fiberrik salat)

byggsalatDette trenger du til (2 pers):

 • 220 g Møllerens Express byggris tomat og basilikum
 • 100 g bacon i biter
 • 1 fenikkel, småhakket (ca 100 g)
 • 60 g pinjekjerner, brunet
 • 50 g parmesanost, revet
 • 3 ss appelsinjuice
 • 3 ss olivenolje persille, finhakket salt og pepper

Slik gjør du:

Stek bacon og fenikkel og avkjøl. Bland byggris med bacon, fenikkel og pinjekjerner. Dryss over parmesan og persille. Tilsett olivenolje og appelsinjuice.

Av Roger Holthe Olsen
Les mer på: http://www.mollerens.no/Norgesmollene/