Egg er daglig kost i mange husstander
Vi har sett nærmere på næringsstoffer og oppskrifter for egg og hvordan egget har innvirking på helsen vår.


  

Et norsk gjennomsnittsegg veier 63 g. Av dette er ca. 22 g plomme, 33 g hvite og 8 g skall. Plommen har både høyere energi- og næringsinnhold enn hviten.


Vi spiser i gjennomsnitt ½ egg hver om dagen. Noen spiser mer – andre mindre. Egg gir oss en lang rekke næringsstoffer; ja, de aller fleste stoffene menneskekroppen behøver er til stede i egget!


EGG-vitaminer:


A, B, D, E og K-vitamin. Av B- vitaminer finnes det hele 8 forskjellige og alle er til stede i egget. D- vitamin er ekstra vanskelig å få fra kostholdet ellers, så eggets bidrag tellerekstra her! Ikke rart at egget blir kalt “Naturens egen vitaminpille”! Men NB: Må ikke svelges hele! 🙂


 EGG-mineraler og sporstoffer:


Jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink og selen. Jern teller litt ekstra i egg, fordi kvinner lett får for lite jern fra det øvrige kostholdet.


 EGG-proteinet – verdens beste for kroppen!


Proteinene i matvarer har svært forskjellig verdi for kroppen, eggets er den beste. Eggets samlede protein likner mest på kroppens eget protein. Derfor sier vi at egget har den beste proteinkvalitet for menneskekroppen.


 Egg har mye umettede fettsyrer


Liksom kylling og kalkun har også egg en høy andel umettede fettsyrer; og er dermed sunnere, for eksempel hardkokt som pålegg, enn for eksempel hvitost eller spekepølse. Egget gir også færre kalorier.


 Hva med kolesterolet?


Ja, eggeplommen inneholder kolesterol, men dette betyr lite, om noe, for blodets kolesterolinnhold. Det er helt andre matvarer, de med høyt innhold av mettede fettsyrer, som øker kolesterolet i blodet, slik at det kan bli en helserisiko.


Chilli – og hvitløksomelett (2 porsjoner)


Ingredienser


1 stk. rød chili ,evt. grønn
1 stk. vårløk
1 båt hvitløk
1 ss olje
5 stk. egg
5 ss vann


 Fremgangsmåte


Rens chili, vårløk og hvitløk og kutt det i skiver. Stek alt i olje i en stekepanne i 3-4 minutter. Pisk sammen egg, vann og salt og hell omelettrøren over grønnsakene. Stek ved svak varme til omeletten er fast helt igjennom. Server den straks med brød til.


Eggepanne med tomat og fetaost (2 porsjoner)


Ingredienser


6 stk. egg
6 ss vann
salt og pepper
2 stk. tomat
½ glass fetaost
1 båt hvitløk , stekt
flat persille


Fremgangsmåte


Hell sammenpisket egg, vann, salt og pepper i en middels varm stekepanne. La eggeblandingen stivne noe. Legg på tomatskiver, fetaostterninger og skiver med stekt hvitløk. La eggepannen stivne helt, gjerne under lokk. Pynt med frisk basilikum.


Potet-tortilla (4 porsjoner)


Ingredienser


6 stk. potet
6 stk. egg (3 dl eggmasse)
1 ts salt
¼ ts pepper

Grillet paprika:
1 stk. paprikasalat

1 stk. snittet vårløk til pynt


 Fremgangsmåte


Skrell potetene og skjær dem i terninger. Stek potetterningene i olje i en panne til de er møre. Visp sammen egg, salt og pepper. Bland først potetene inn i eggeblandingen, og hell deretter blandingen tilbake i stekepannen. Legg over lokk og stek ved svak temperatur i ca. 20 minutter til tortillaen er gjennomstekt. Avkjøl tortillaen.

Del paprikaen i to og fjern stilk og frø. Legg paprikaen i en ildfast form. Hell over litt olje og sett formen under grillen i stekeovnen. Grill i noen minutter til paprikaen er delvis svart og begynner å boble. Legg et lokk over formen og avkjøl paprikaen. Trekk av skinnet på paprikaen og skjær den i små terninger.

Skjær potettortillaen i kvadrater og anrett dem på et serveringsfat sammen med terninger av grillet paprika. Pynt med snittet vårløk eller gressløk.


Taco-omelett (4 porsjoner)


Ingredienser


2 stk. tacoskjell
2 stk. egg
ca. ¼ ts salt
1 ss tomatpesto
2 ts lettrømme
2 blad hodesalat


 Fremgangsmåte


Bland egg, salt og pesto og stek som vanlig omelett i liten panne. Del omeletten i to og legg den i tacoskjell. Pynt med salatblader og rømme.


 


Innholdet i denne artikkelen er hentet fra opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt