Sunne fettsyrer er en viktig faktor når man vil ned i vekt. Men altfor mange får for lite fettsyrer i kosten 

Sunne fettsyrer er en viktig faktor når man vil ned i vekt og svært gunstig for helsen. Men altfor mange får for lite fettsyrer i kosten.


 


Omega-3-tilskudd


En stor del av Norges befolkning har underskudd på omega-3 fettsyrer. Men hvilke kilder til omega-3 bør man ta, og hvilke mengder? Uten en god forklaring på hvorfor man skal ta en bestemt type tilskudd og en bestemt mengde, velger mange å ikke ta tilskudd i det hele tatt.


Hvilken kilde til og type omega-3 bør velges?
Vi har i hovedsak disse omega-3 kildene å velge mellom: fisk, fiskeoljekapsler med syntetisk eller naturlig omega-3, tran, planteoljer og nøtter/frø. En av de viktigste funksjonene essensielle fettsyrer har, er produksjonen av eikosanoider. Omdannelsen til eikosanoider av marine oljer er mer effektiv enn av planteoljer. Hvor mye mer omega-3 man må få i seg fra planteoljer enn fra marine kilder for å oppnå samme effekt, er vanskelig å si. Dette varierer fra person til person og er avhengig av faktorer som gener, inntak av andre næringsstoffer og insulinresistens.
Det er store forskjeller på innholdet av miljøgifter i de forskjellige omega-3-kapslene. Noen produsenter av omega-3 reklamerer med at deres produkter inneholder mindre mengder miljøgifter enn andre. Det synes ikke å være noen stor forskjell i renhet mellom tran og fiskeoljekapsler.

Hvilken mengde omega-3-tilskudd anbefales?
Norske minimumsanbefalinger er at omega-3-fettsyrer skal utgjøre ca 2 gram, noe som tilsvarer ca. 5-6 kapsler, litt avhengig av de forskjellige merkene.
Men hva som er optimal dose for omega-3-tilskudd er individuelt og kommer an på faktorene nevnt over, og da spesielt bakgrunnsinntaket. Hvis man spiser fisk 5 dager i uka av riktig sort, er det neppe nødvendig med tilskudd. (Det er ca. 2 gr. Omega-3 per 100 gr. laks for eksempel). Dette forutsetter imidlertid skånsom tilberedning av fisken slik at fettsyrene ikke blir peroksidert (steking) eller at fettsyrene forsvinner ved at man koker fisken og kaster kokevannet sammen med fettet.
Noe annet viktig er bakgrunnsinntaket av omega 6 fettsyrer over tid (kornprodukter, frø, soyaolje, maisolje, solsikkeolje og margariner basert på disse oljene, mye eggeplommer, dyrefett fra rødt kjøtt og gris).
Ved inflammasjonstilstander (herunder overvekt, diabetes, insulinresistens, astma, allergier, eksem, psoriasis, koronarsykdom, men også psykiske problemer som depresjon og schizofreni) kan det være nødvendig med større doser.

Hvordan få best mulig helseeffekter til lavest mulig pris?
Hvis man ikke har problemer med å ta tran er dette den klart billigste måten å få i seg kontrollerte doser med omega-3 på. Ikke minst får man en del vitamin D med tran, noe som ofte mangler i omega-3-kapsler. Imidlertid kan A-vitamininntaket bli høyt ved store doser tran. Tran er mer utsatt for peroksidering enn kapsler, men det er usikkert hvor mye mer peroksidert tran er i forhold til kapsler. Bortsett fra dette er det få andre grunner til å velge kapsler istedenfor tran.


 


        Kilde : www.fedonlindberg.no