Høsten er over oss igjen, med “fruktene” fra en norsk sommer som vi nå kan nyte godt av i form av sesongens delikatesser!

Høsten er over oss igjen, med “fruktene” fra en norsk sommer som vi nå kan nyte godt av i form av sesongens delikatesser! Ja, for delikatesser kan de saktens kalles, alle de fargerike herligheter som frister oss på denne årstiden. Det skal ikke mye til for å oppleve gastronomiske høydepunkter med fargerik mat! Det er vel utenkelig for de fleste å lage mat uten bruk av høstens grøde. Ofte er det det enkleste som er det beste. Et tips er å ha et dippfat tilgjengelig med staver eller biter av neper, gulrøtter, kålrot og squash for å nevne noe (har du ungdom i hus er det stas med tacosaus ved siden av). Nyt dem nå mens sesongens delikatesser er på sitt beste.


 

Nyt dem kokte, nyt dem rå
Frys dem ned hvis du må
Det er smart å ta vare på
denne herligheten nå!

Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker har mange tips om hvordan du kan ta vare på høstens grøde på www.frukt.no; både når det gjelder lagring, forvelling, frysing og sylting. Du finner også mange oppskrifter som er verd å prøve. Vi gir deg noen smakebiter og sier velbekomme!:

Kremet septembersuppe
1 persillerot
1 liten sellerirot
1 gulrot
2 poteter
1 løk
1 l hønsekraft
2 dl melk
1 ss lettrømme (kan sløyfes)
2-3 skiver dagsgammelt brød i små terninger

Vask og skrell grønnsakene (ta vare på persillebladene) og del dem i grove biter. Kok disse møre i kraft og melk. Mos med stavmikser. Rist brødterningene i en varm panne.
Kok suppen opp igjen. NB! Virker suppen tykk, spe med mer kraft. Smak til med salt og pepper. Server septembersuppen med hakkede persilleblader, brødkrutonger og evt. en rømmeklatt.

Tips: Samme enkle fremgangsmåte brukes på andre suppevarianter. Prøv gjerne med brokkoli og blomkål.


Syltede rødbeter og løk
1 kg rødbeter
300 g løk

Lake av:
3/4 l 7 % eddik
700 g sukker
2-3 ss karve

Kok rensede rødbeter møre. Flå dem og skjær dem i skiver. Renset løk skjæres i tynne ringer. Kok opp laken og legg i rødbeteskiver og løkringer. La trekke i 7-10 min. før de helles over på egnede glass. Smaker godt til både kjøtt og fiskeretter.

God, grønn wokpanne
4 ss olivenolje
2 gulrøtter i strimler
1 1/2 purre i strimler
1 løk i strimler
1 nepe i strimler
3 stilker selleri i skiver
100 g sjampinjong i skiver
1 bit frisk ingefær
salt og pepper
paprikakrydder
1 ss soyasaus

Oljen varmes godt og de oppdelte grønnsakene has i pannen og freses i 5-6 min. Smakes til og serveres umiddelbart. Egnet tilbehør er kokt ris, poteter eller gjærbakst.

 Ref www.frukt.no