Den dyprøde fargen og søte smaken av jordbær er selve sommeren. Bare synet og duften av friske jordbær kan muntre opp den mest tungsindige av oss. Men jordbær er i tillegg noe av det sunneste du kan spise.Den dyprøde fargen og søte smaken av jordbær er selve sommeren. Bare synet og duften av friske jordbær kan muntre opp den mest tungsindige av oss. Men jordbær er i tillegg noe av det sunneste du kan spise. Jordbær kan senke kolesterolet, øke potensen og bidra til ”evig ungdom”.


Madam Tallien, en av de mer prominente kvinneskikkelser ved keiser Napoleons hoff, ble berømt fordi hun badet i frisk jordbærjuice. Til hvert bad trengte hun ikke mindre enn 11 kilo bær. Det er vel unødvendig å si at damen ikke badet daglig. Hva madam Tallien ikke visste, er at jordbær inneholder hele kombinasjonen av antioksidanter og naturstoffer som inngår i moderne anti-aldringsteorier, og at hennes luksuriøse jordbærbad har kommet til heder og verdighet igjen. Men lurere enn å bade i dem, er det å spise jordbær! De kan nemlig både gjøre deg frisk og fyrrig. De søte, røde bærene er nemlig en ernæringsmessig juvel, som inneholder store mengder vitamin C og K, sink, fordøyelsesfiber, jod, kalium, folsyre, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, magnesium og kopper.


Dyprøde, friske jordbær inneholder store mengder næringsstoffer kalt fenoler. Fenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene, og har i en rekke forsøk vist seg å beskytte kroppens cellestrukturer mot skader av såkalte frie radikaler. Jordbærets unike innhold av fenoler har vist seg nyttige for å beskytte hjertet, det beskytter mot betennelser.


Rottestudier har gjentatte ganger vist at daglig inntak av friske jordbær motvirker oksidativt stress og beskytter mot aldersrelatert nedsatt hjernefunksjon. Forskere fant at ved å gi rotter jordbær hver dag, ble rottenes læringsevne radikalet forbedret og de fikk forbedret motorikk.


Og så deilig som det smaker! Bare prøv:


Jordbær og spinatsalat ( 4 personer )


1/2 liter friske jordbær
2 bunter frisk spinat


Dressing:
1/2 dl sukker
1 1/2 ss finhakket løk
1/2 teskje Worcestershiresaus
1/2 teskje paprikapulver
1/2 kopp olivenolje
1/2 kopp balsamico eller eplecider eddik
2 spiseskjeer sesamfrø


Vask jordbær og spinat. Del jordbær i to eller fire. Del store spinat blader i ønsket størrelse og fjern stilker. Bland inn dressingen.


Jordbærsuppe (6 porsjoner)


2,5 dl jordbær
1 dl sukker
1 dl rømme
1 dl kremfløte
1 dl rødvin
2 dl blå Farris eller lignende


Til pynt:
Friske mynteblader
J
ordbær til pynt
Rømme


Ha alle ingrediensene i en hurtigmikser og kjør til det blir en jevn mos. Hell blandingen over i en bolle som settes i kjøleskapet minst 3 timer.


Server suppen i boller eller i halve cantalopemeloner. Pynt med mynteblad, skiver av friske jordbær og en klatt rømme.


Jordbærsaus (8 porsjoner)


1l jordbær
1 dl sukker
3 ss Grand Marnier (likør)


Varm jordbær og sukker i en gryte slik at bærene blir varme, men ikke går i stykker. Ta gryten av platen og bland i likøren. Server umiddelbart over vaniljeis.

Artikkel er hentet fra www.frukt.no