Klaudia fra Sverige tok en STERK 2 plass i Atlantic City pro 2007.

Svenske Klaudia Larson ble proffesjonell bodybuilder for to år siden.

Bodybuilding Klaudia LarsonDen 15 september stilte hun i Atlantic pro (
Atlantic City, New Jersy, USA) – Av de 13 profesjonelle som stilte ble Klaudia dømt til den nest beste i ALLE runder.

Iform.no har tatt en prat med denne sterke damen.

Klaudia du har trent bodybuilding i 15 år nå, hva husker du best fra de årene?
Av någon anledning har jag alltid tyckt att det är snyggt med vältränade kroppar och att muskler är snyggt både på tjejer och killar! Jag var som så många andra rädd för att sätta min fot på ett gym för första gången, men en killkompis drog med mig en dag och visade mig några övningar och på den vägen är det..

Jag hade aldrig en tanke från början på att jag någonsin skulle bli en ?Bodybuilder? eller börja tävla i Bodybuilding. Mitt första mål var bara att jag ville att ?det skulle synas att jag tränade?. Efter några års hårt slit på gymmet började så allt fler personer säga till mig att de tyckte jag borde tävla. Jag tyckte mest de var galna som ens föreslog något sådant, men efter en tids idogt tjatande från andra väcktes en tanke att det faktiskt skulle vara roligt att göra ett försök..

Bodybuilding Klaudia Larson

Så jag ställde upp på Luciapokalen 1997 och ? Jag Vann!!
Efter denna fantastiska start på min karriär kunde jag förstås inte annat än fortsätta.
Jag hade tydligen hittat något jag var bra på!! 😉

Du tok jo en sterk 2 plass i Atlantic City Pro, hva tenkte du da?
Bodybuilding Klaudia LarsonJag kom till Atlantic City inställd på att placera mig någonstans i mitten av startfältet som förut.. Jag hade sett startlistan innan jag kom dit så jag visste att det var många mycket välmeriterade tjejer med. Många av dem har redan tävlat på både Arnolds och Ms Olympia förut! Så jag räknade inte med att jag skulle kunna slå någon av dem. Dessutom har domarna ofta visat tendenser att vara tämligen patriotiska och gärna välja de amerikanska tjejerna före oss Européer, även om det inte alltid varit helt rättvist..

Då jag väl stod där på scenen bland top5 var jag helt övertygad om att jag skulle bli tilldelad 5e platsen. Därför blev jag mycket förvånad då det första namn de ropade ut var ?Debbie Bramwell?. Min första tanke som for genom huvudet var: ?Varför ropar de ut vinnaren först??!!? När sedan nästa namn som ropades ut var: ?Joanna Thomas? blev jag ännu mer konfunderad. Jag minns att jag vände mig till Angela Debatin som stod bredvid mig och sa: ?Is this a joke???

Till sist var det bara jag och Nicole Ball kvar!! Det snurrade i huvudet på mig.. Plötsligt började jag inse att jag skulle bli tvåa eller t.o.m vinna!! Det var en helt obeskrivlig känsla!!!
Jag hade ALDRIG kunnat drömma om detta!!!
Slutligen ropades jag ut som 2a och Nicole Ball vann.
Underbart roligt!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bodybuilding Klaudia Larson

Men självklart kom även andra tankar lite senare.. Tänk om jag bara haft en aning om innan att jag faktiskt var så bra.. Kanske jag kunnat göra några detaljer lite bättre och kanske det hade gjort att jag vunnit istället!??

Det är ju så retligt at det bara är vinnaren som kvalar till Olympia!!
Det känns lite som att ?snubbla på målsnöret??
Men på det stora hela är jag förstås inget annat än otroligt stolt och lycklig över min prestation!!

Det är väldigt längesedan någon svensk har presterat någonting motsvarande faktiskt!!

Hvor går veien videre – hva er ditt neste mål?
Bodybuilding Klaudia LarsonJag kommer att ansöka om att få tävla på Arnolds. (Ms International) Detta är ju en invitations tävling. Dvs endast speciellt inbjudna får tävla.

Det går till så att man skickar in anmälan precis som till vilken tävling som helst, men sedan sitter en särskild kommitté och utser vilka de vill bjuda in till tävlingen.

Nackdelen är att de ibland är väldigt sena med att skicka ut dessa inbjudningar.. men jag måste ju börja deffa minst 12 veckor innan i alla fall.. och sedan kanske jag alltså får ett ?Nej? bara några veckor före tävlingen..vilket förstås inte vore så roligt.
Jag hoppas dock att min 2a plats på Atlantic City Pro show skall räcka till att få en inbjudan.

Men det är inte alls säkert att den gör det. Det är bara ca 13 st som får inbjudan varje år.

Hva er det som driver deg?
Bodybuilding Klaudia LarsonJa, det undrar jag själv ibland också! Haha! Det är förstås inte alltid så att motivationen är på topp direkt. Långt ifrån! Men självklart- framgångar som denna på min senaste tävling- ger förstås en extra kick att fortsätta sträva efter nya högre mål!
Jag har sagt att så länge som jag fortsätter att utvecklas och fröbättras så kommer jag att fortsätta tävla.

Att få höra eller läsa att jag faktiskt inspirerar andra är något som i sin tur är väldigt inspirationsgivande för mig! Det är en fantastisk känsla att läsa att jag är någons ?förebild? eller att jag har inspirerat något annan att börja träna eller äta bättre!
Det gör att det hela känns meningsfullt!!

Hvilken muskelgruppe er du mest fornøyd med?
Mina biceps har alltid varit väldigt lätt-tränade. Dessutom har de en exceptionellt bra ?peak? och ?split?. Något som inte många har, varken tjejer eller killar. Så mina biceps har blivit lite av mitt ?trademark?.

Bodybuilding Klaudia Larson
Hva synes du er din beste prestasjon?
Just nu känns förstås min 2a plats på proffstävlingen i Atlantic city som den mest utmärkande och högst stående prestationen i min karriär!

Men jag har även många andra meriter under årens lopp som jag minns med stor glädje och är mycket stolt över.
T ex; Nordisk Mästarinna-57kg och Overall titel 1999.
Svensk Mästarinna 2001.
1:a Prag Cup Grand Prix, – 57kg och Overall titel, 1999.
Och förstås då jag vann mitt IFBB Pro Card på Nutrition Outlet Grand Prix 2004!

Er det noen personer som har betydd ekstra mye for deg og karrieren din?
Bodybuilding Klaudia LarsonJag har alltid varit lite av en ensamvarg.
Jag har i stort sett alltid tidigare skött mina tävlingar, min diet och mina träningsupplägg helt själv. Vilket förstås gör det extra roligt att jag trots det lyckats komma så långt som jag har och nått sådana framgångar som jag gjort!
I år har jag dock fått hjälp av Helly Poetzl från Tyskland. Hans kunskaper om träning, kost och hur kroppen fungerar är otroligt imponerande!! (Om någon funderar på att anlita en personlig coach inför en tävling kan jag varmt rekommendera honom!! Han kan nås via deras hemsida: www.crazybody.de )

Trots att jag bara fått hjälp ?på distans?, dvs via email så har det varit mycket skönt att för en gångs skull slippa förlita sig helt och hållet på mig själv. Att istället få en plan upplagd för både träning och diet och ?bara? följa den. Det har gjort att jag kunnat slappna av på ett helt annat sätt än tidigare, en del stress har tagits bort i och med detta och jag har istället kunnat fokusera 100% på att fullfölja mina träningspass och följa den dietplan som Helly gett mig.

Har du noen tips til en nybegynner?
Bodybuilding Klaudia LarsonSkynda långsamt!!!!
Att bygga kvalitativa muskler tar tid!! Ät ofta!! Det absolut vanligaste nybörjarmisstaget är för hård och enformig träning i kombination med alldeles för lite mat.

Ät mycket protein (Äggvitor, fisk, kött, kyckling och keso är exempel på bra proteinkällor) och välj bra kolhydratkällor, såsom havregryn , ris, potatis och pasta.

Till att börja med behövs inga kosttillskott. Det kan räcka långt med bra mat. Men efter en tids träning kan det vara värt att köpa ett bra protein tillskott, då det oftast är just protein som är svårast (och dyrast) att få i sig tillräckligt mycket av genom vanlig mat.

Fortell oss litt om treningsprogrammet ditt!
För närvarande har jag faktiskt inget bestämt träningsprogram. Det har tyvärr tagit längre tid än vanligt för mig att komma tillbaka till goda tränings- och matvanor igen efter min senaste tävling.
Men normalt delar jag upp kroppen på 4-5 pass per vecka.
Mitt senaste träningsupplägg såg ut enligt följande:
Dag1: Rygg
Dag2: Ben och vader
Dag3: Bröst och mage
Dag4: Biceps och Triceps
Dag5: Axlar och mage
Jag kör 2 eller 3 dagar i rad och lägger sedan in 1 vilodag. Det viktigaste är att hålla schemat rullande. Ett träningspass är aldrig längre än max 1,5 timme.

Fortell oss litt hvordan en Bodybuilder/Fitnessutøver spiser
Bodybuilding Klaudia LarsonFör närvarande har jag somsagt ännu inte hittat tillbaka till någon vidare bra balans på min kosthållning. Det blir alldeles för ofta riktiga ?svullodagar? då jag fullkomligen trycker i mig allt möjligt skräp i enorma mängder!! Pizza, mackor, bullar, godis mm…. Men när jag äter som jag bör så ser jag till att få i mig något var 3e timme. Under diet kan det bli så ofta som varannan timme.
Jag äter tämligen enkel mat.

Havregrynsgröt och äggvitor till frukost. Ris med kyckling, fisk eller kött 3 ggr om dagen. Mycket grönsaker året om!!

När jag inte går på diet äter jag gärna keso eller Kesella (mager kvarg) som mellanmål. Favoriten är att röra ut Kesella med lite vatten för att få en mindre tjock konsistens och sedan blanda i proteinpulver med vaniljsmak och frysta hallon!! Mums!!
Omelett gjord på äggvitor och ev 1 äggula med grönsaker till är ett perfekt kvällsmål före läggdags.

Bodybuilding Klaudia Larson

Vad jag mest av allt önskar nu är att finna någon form av finansiell support till mina fortsatta satsningar. Självklart vore högsta drömmen ett riktigt sponsorkontrakt som ger en inkomst, men även annan support är av lika stort intresse och varmt välkommet!

Tex hjälp att betala flyg och hotell kostnader, rabatt på eller bidrag till mat och kläder, sponsorbil etc.

Som det är nu får jag stå för alla kostnader själv. Alla tänkbara förslag/ erbjudanden vad gäller sponsring eller andra bidrag av någon form mottages hjärtligt!

Nuvarande kosttillskott sponsor: Scandinavian Supplements, produkterna kan ses här: www.proteinbutiken.se

Varmt tack till Geir för denna intervju!

www.klaudialarson.com
klaudia@klaudialarson.com