Det er nesten skremmende hvor få som faktisk utfører øvelser korrekt.

Det er nesten skremmende hvor få som faktisk utfører øvelser korrekt.Selv de som har gjort dette i 9 år, er treningsveileder,  ja til og med personlige trenere har ofte problemer med å utføre øvelser selv og ikke minst å lære bort dette korrekt. Om du ikke tror på det, ta en tur på et typisk treningssenter og observer.

Men?

Om man ikke vet hva som er korrekt utførelse er det jo umulig å si ifra når feil teknisk utførelse faktisk skjer, er det ikke? Jo og det er nettopp det som er problemet. Teknikk i ulike øvelser har alltid visse regler og punkter som må følges for at øvelsen skal være effektiv og ikke minst trygg med tanke på skader.

Så, hva kan du selv gjøre for at teknikken din i ulike øvelser blir både effektiv og forsvarlig?

#1: Kunnskap rundt øvelsen

Man skulle nesten anta at dette var meget logisk og en selvsagthet, men dessverre er det mange som faktisk ikke aner noe som helst om de respektive øvelsene de skal utføre eller kroppens biomekanikk generelt. Problemet med dette er at et begrep som ?knebøy? for mange rett og slett ikke blir noe annet enn å bøye knærne under utførelsen. Man skal selvsagt bøye knærne under øvelsen, men om dette er alt man assosierer øvelsen med, så ender man meget fort opp med uoptimal teknikk, rygg- og kneplager. Videre betyr markløft at man løfter noe opp fra bakken og benkpress at man ligger på ryggen og presser noe opp. Ikke totalt feil, men det er en grunn til at såpass mange som trener får problemer med rygg, knær, skuldre, osv. Grunnen er ikke øvelsene som utføres, med vedkommende som utfører dem (feil).

Gjør din egen research rundt øvelsene som skal utføres, se på andre teknisk dyktige og lær fra dem.

#2: ؘvelse gjør mester?

Det er ikke få som bruker begrepet øvelse gjør mester, men stemmer det at man blir mester i det man øver på om man ikke utfører øvelsen korrekt i første omgang? Nei, det gjør man selvsagt ikke. Uten perfekt øvelse spiller det liten rolle hvor mye man øver, så sørg for å utføre punkt 1 som nevnt over og deretter øv på øvelsen til stadighet. Det tar tid å utføre øvelser korrekt, men jo mer du terper på god teknikk desto bedre fremgang vil du oppleve.

Gratulerer!

Ved å gjøre dette over tid vil teknikken i øvelsene til slutt bli automatisert og du trenger ikke lenger å tenke på tekniske punkter mens du utfører dem.

Alle ønsker å komme til dette stadiet så fort som mulig, men om du hopper over punkt #1 og #2 kommer du aldri hit, så sørg for å gjøre grunnarbeidet og gjør det bra!

Neste gang du kjører knebøy vet du trolig at det skal mer til enn å bøye knærne?