Proteiner er gull verdt for vektreduksjon og god kroppssammensetning!

Når det gjelder vektreduksjon og oppnåelsen av god kroppssammensetning, er kostholdets innhold av proteiner ganske så avgjørende. La meg forklare…

Cottage cheese med bær! Supert

Proteiner inneholder nøyaktig samme mengde kalorier som det karbohydrater gjør. Det særegne ved proteiner er at det besitter noe som kalles termisk effekt. Det betyr at kroppen bruker en god del kalorier bare for å fordøye proteinet. Det er positivt! I tillegg gir proteiner betraktelig mer metthetsfølelse, sett i forhold til karbohydrater. Mer metthetsfølelse gjør at du totaltsett spiser mindre og derav går i kaloriunderskudd.


I Norge har vi en «Kostholds-Policy» fra staten som sier at du bør ha et kosthold bestående av 60 prosent karbohydrater. Dette er svært mye karbohydrater, og et så stort konsum bør ikke praktiseres av personer som er ute etter å tape noen kilo.


Er det noe som viser seg overlegent på vektreduksjon og tap av fettmasse, så er det lavkarbo-kosthold. Dette viser samtlige studier per i dag. Derfor bør karbohydratene, særs i form av brød, andre kornprodukter og leskedrikker begrenses sterkt.


Legg merke til dette: Lavkarbo fungerer supert når det kommer til vektreduksjon, men ikke for de som er ute etter optimale resultater i treningen!


Velg bort brød og andre kornprodukter!


Gjør deg selv en tjeneste:


1.      Velg heller frukt og grønnsaker som din karbohydratkilde.


2.      Spis kjøtt, egg, fisk og melkeprodukter ( Cottage Cheese, Mager kesam, skyr, etc ) og velg noen fettkilder ( avocado, nøtter, laks, tran, etc ).


3.      Kombiner så måltidene dine slik at de inneholder en del proteiner og EN frukt/grønnsaker.


4.      Til hvert måltid skal du ikke spise deg mett, men la det gå rundt 3-4 timer mellom hvert måltid.


5.      Til noen av måltidene, to eller tre, legger du også inn litt sunt fett.


6.      TREN!Det er ikke nødvendig å tenke kalorier
Trening er et MUST også innen vektreduksjon/fettforbrenning. Styrketrening bør fokuseres på. Om du spiser måltider som fortalt over, kombinerer det med trening, så vil du ikke trå feil!


Men husk, ting tar tid. Det er ikke gjort over natta. Ha tålmodighet, sett deg ett mål og streb etter det!  


 


 


 


 


 


Av Espen Sand ( Personlig trener og ernæringsfysiolog )