Sunne fettsyrer er en viktig faktor når man vil ned i vekt og svært gunstig for helsen. Men altfor mange får for lite fettsyrer i kosten.

 

En stor del av Norges befolkning har underskudd på omega-3 fettsyrer. Men hvilke kilder til omega-3 bør man velge og hvilke mengder?


 Uten en god forklaring på hvorfor man skal ta en bestemt type tilskudd og en bestemt mengde, velger mange å ikke ta tilskudd i det hele tatt 


Helsegevinster ved Omega 3.  


 


En studie fra Australia viser til økt vektnedgang og positive helsegevinster ved inntak av Omega 3 kombinert med trening. Omega 3 kan hjelpe på forebygging av hjerte/ kar sykdommer, samt en rekke kreft typer.  


 


Omega-3 fettsyrer har også en rekke interessante effekter på fettcellene.


 


Alt fett som inntas via kosten fraktes til fettcellene for å lagres, men samtidig mobiliseres og fraktes det bort tilsvarende mengder ut fra fettcellene. Denne resirkuleringsprosessen skjer kontinuerlig, og det viser seg faktisk at omega-3 fettsyrene programmerer fettcellen til å oppta mindre fett, men frigjøre mer fett. Altså vil du ved lengre tids inntak få mindre fett, selvfølgelig en effekt som vil bli enda mer forsterket av at du faktisk inntar mindre kalorier enn du forbrenner fra dag til dag. Dette skjer via flere mekanismer:


Et enzym kalt lipoprotein lipase (LPL) opptar fettsyrer fra blodomløpet og lagrer det i fettcellen. EPA hemmer LPL enzymet slik at mindre fett lagres. 

Omega-3 vil selektivt gi lavere insulinfølsomhet i fettvevet, men øke den i muskler og lever, slik at kaloriene du inntar prioriteres til energi og muskler i stedet for fettlagring (
www.iform.no) .


 


I tilegg er Omega 3 svært gunstig om man har tørr hud på vinterstid.Hvilken mengde omega-3-tilskudd anbefales?
Norske minimumsanbefalinger er at omega-3-fettsyrer skal utgjøre ca 2 gram, noe som tilsvarer ca. 5-6 kapsler, litt avhengig av de forskjellige merkene.
Men hva som er optimal dose for omega-3-tilskudd er individuelt . Hvis man spiser fisk 5 dager i uka av riktig sort, er det neppe nødvendig med tilskudd. (Det er ca. 2 gr. Omega-3 per 100 gr. laks for eksempel). Dette forutsetter imidlertid skånsom tilberedning av fisken slik at fettsyrene ikke blir peroksidert (steking) eller at fettsyrene forsvinner ved at man koker fisken og kaster kokevannet sammen med fettet.


Du må ikke overstige disse anbefalingene, da for høyt inntak kan ha negative effekter som for eksempel ved å dempe immunforsvarsreaksjonen så kraftig at infeksjoner blir vanskeligere å forebygge, eller ha en så blodfortynnende effekt at blødninger blir vanskeligere å stoppe.
Hvordan få i seg seg Omega3


Hvis man ikke har problemer med å ta tran er dette den klart billigste måten å få i seg kontrollerte doser med omega-3 på. Ikke minst får man en del vitamin D med tran, noe som ofte mangler i omega-3-kapsler. Hvis man har vanskeligheter med smaken, går det fint å blande tran med en velsmakende smoothie.


Et nytt alternativ på markedet er en Funksjonell drikk der man får dagsdosen av marin Omega 3 ( EPA og DHA) i sunn Juicedrikk. Produktet heter Smartfish –Smartweek (750 ml) og er tilgjengelig fra ferskvareavdeligen i butikken. Produsenten Pharmalogica lover Ingen fiskesmak, ingen ettersmak eller lukt. I tilegg lanserer de en lignende variant for barn i Februar 2008.


Lakseoljen i produktet blir beskyttet av naturlige antioxidanter fra bl.annet Granateple og aronia juice.


 


Diskuter artikkelen på slankenett’s forum


 


 Kilder :  www.fedonlindberg.no


               http://www.iform.no/pub/art.php?id=1005         


 


American Journal of Clinical Nutrition
Volume 85, Pages 1267-1274
“Combining fish-oil supplements with regular aerobic exercise improves body composition and cardiovascular disease risk factors”
Forfattere: A.M. Hill, J.D. Buckley, K.J. Murphy, P.R.C. Howe