Finnes det noe enklere og lettere enn omelett? Neppe. Omeletten er rask og lett å tilberede, den er mettende og lett å få i magen.

Finnes det noe enklere og lettere enn omelett? Neppe. Omeletten er rask og lett å tilberede, den er mettende og lett å få i magen og gir store muligheter til variasjon. I tillegg er omeletten ganske så rimelig: To egg og to spiseskjeer vann og ellers det vi måtte ha for hånden i kjøleskapet som ønsket fyll.

Omeletten ser stort på det og sier ja til det meste når det gjelder fyll – ost, skinke, spekemat, røkt fisk, reker, stekt sopp, poteter og smørdampet purre for å nevne noen muligheter.

Litt brød til og det er duket for et fullverdig måltid når vi kommer sultne hjem fra jobben, og ikke vil bruke allverden av tid på å lage middag, men ønsker å ta den på sparket, for å si det på den måten.Det hele trenger ikke ta mer enn ti minutters tid og da uten at vi trenger forhaste oss, ifølge Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt som minner om at det i år er 25 år siden amerikaneren Howard Helmer satte sin fantastiske omelettrekord. 14. juli 1978 greide han å steke hele 217 omeletter på 30 minutter. Og det tilsvarer ifølge dem som har regnet på det, 8,5 sekunder per omelett. For ordens skyld, Guinness Rekordbok medgir at godeste Helmer brukte flere stekepanner samtidig. Men likevel.

Skulle en enslig omelett bli i snaueste laget, kan en raus eggepanne ifølge opplysningskontoret være tingen. Og da med de samme muligheter til å variere i ønsket fyll og tilbehør etter å ha startet med å vispe sammen 4-6 egg og like mange spiseskjeer med vann. Rester eller nyinnkjøpt spiller ingen rolle – eggene binder det hele sammen til et velsmakende og rimelig måltid. Så vel bekomme!


Grunnoppskrift på omelett
2 egg
2 ss vann
litt salt
litt smør til steking

1. Visp sammen egg, vann (ikke melk) og salt og hell røren i en liten stekepanne. Pannen må være så varm at en smørklatt freser når den slippes i.

2. Trekk røren inn mot midten, slik at massen på toppen flyter ut til sidene.

3. Legg ønsket fyll på den ene halvdelen og den andre halvdelen brettes over. Hvelv omeletten over på tallerken slik at undersiden kommer opp.

Alt må skje hurtig slik at omeletten ikke blir svidd i pannen! Omeletten vil være ferdig på under 1 minutt.


Omelett i høyden
(1 person)
2 skiver loff
2 egg
2 ss vann
2 ss majones
1 ss chilisaus
grovmalt pepper
2 salatblader
2 skiver skinke eller 3 skiver pastrami

Skjær bort skorpen på loffskivene og rist dem gylne i stekepanne eller brødrister. Avkjøl litt og skjær hver skive i to trekanter. Stek omelett i liten panne og avkjøl litt. Bland majones og chilisaus i en bolle og tilsett pepper etter smak. Skyll salatbladene og la vannet renne av. Skjær skinken i biter. Smør sausen på loff-trekantene og legg omelett, salat og skinke på hver. Legg trekantene oppå hverandre og stikk en cocktailpinne eller saltstang gjennom.


Burgeromelett
(1 person)
1 hamburgerbrød
2 skiver bacon
2 egg
2 ss vann
1/2 tomat
5 tykke skiver agurk
3 salatblader

Skjær bacon i store biter og stek dem nesten ferdig i en liten stekepanne. Tilsett sammenpisket egg og vann og stek omeletten. Legg den i hamburgerbrødet og pynt med skiver av tomat, agurk og salatblader.


Lett i koppen
(1 person)
2 egg
2 ss vann
1-2 ss rekesalat
1 tykk skive jarlsbergost
persille

Stek omeletten i en liten panne og tilsett terninger av ost. Hell omeletten forsiktig over i en stor kopp og ha rekesalat på toppen. Pynt med rekesalat og persille.


Eggepanne med chili og hvitløk
(4 personer)
1 chili
1 vårløk
1 båt hvitløk
1 ss olje
6 egg
6 ss vann

Kutt chili, vårløk og hvitløk i skiver. Stek alt i olje i en stekepanne i ca. 3 minutter. Tilsett sammenpisket egg og vann og stek ferdig på svak varme til eggepannen er fast helt igjennom. Skjær den i “kakestykker” før servering. Brød smaker godt ved siden av.


Eggepanne for barn
( 4 personer)
6 egg
6 ss vann
salt og pepper
1/2 tube smørbar ost
100 pastaskruer
100 g kokt kalkunpålegg
1 revet gulrot
litt hakket persille

Pisk sammen egg, vann, salt og pepper. Hell røren i en stekepanne og legg på smørbar ost. Fyll pannen med kokt pasta, strimlet kalkunpålegg, gulrot og persille. La eggepannen stivne under lokk. Server brød til.


Eggepanne for voksne
(4 personer)
400 g fersk spinat
100 g bacon
1-2 båter hvitløk
2 ss olivenolje
6 egg
2 ss vann
salt og grovmalt pepper
1 dl revet ost
hakket basilikum

Skyll, rens og damp spinaten under lokk til den faller sammen. Finhakk hvitløken. Skjær baconet i terninger og stek dem i en panne. Tilsett hvitløk og spinat. Pisk sammen egg, vann, salt og pepper og hell det i pannen. Ha over ost og basilikum og la panneretten stivne ved svak varme, under lokk. Ferskt landbrød er godt tilbehør.


Familiepanne
(4 personer)
6 egg
6 ss vann
salt og pepper
50 g kalkunsalami i strimler
1/2 rød paprika i terninger
ca. 1 dl revet ost
litt hakket timian

Pisk sammen egg, vann, salt og pepper. Hell røren i en stekepanne og legg på salami. Ha paprika og ost på toppen sammen med hakket timian. La panneretten stivne ved svak varme, under lokk. Salat og brød smaker godt ved siden av.


Italiensk omelett
(4 personer)
1 liten aubergine
1 ts salt
1/2 dl olivenolje
1 stor potet
1 rødløk
1 squash
1/2 grovhakket gul paprika
6 egg
salt og grovmalt pepper
hakket timian eller oregano

Skjær aubergine, potet, løk og squash i tynne skiver. Dryss salt på aubergineskivene, la dem stå i 10 minutter, skyll i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir. Hell olivenolje i en ildfast form og stek potetskiver og løk ca. 20 minutter. Legg squash og aubergineskiver over og stek videre ca. 5 minutter. Strø paprika på toppen. Visp sammen egg, salt og pepper og hell det over grønnsakene. Stek videre til eggemassen stivner. Dryss friske urter på toppen og server straks med brød til.


Dessertomelett
(1 person)
2 egg
2 ss fløte
litt sukker

Søt omelett kan lages som den salte, men bruk gjerne fløte istedenfor vann. For å få en ekstra lett og luftig omelett, tar vi oss tid til å skille eggene og piske eggehvitene stive. Server friske eller frosne bær eller syltetøy til. Pisket krem eller vaniljeis setter spiss på det hele.

Ref: www.egg.no