؅ spise appelsiner i påsken er en av våre store tradisjoner.

؅ spise appelsiner i påsken er en av våre store tradisjoner.

Enten vi holder til i hytteveggen eller raster i fjellheimen, er påskeappelsinen et must. Også for alle som synes at bylivet eller båtpussen er den beste form for påskefeiring. Appelsinen hører med.


Tradisjonen med appelsiner i påsken har lange røtter her til lands. Vi har hatt import av denne solgule frukten i over 100 år. Men etter krigen kom det etter hvert en viss fart i forbruket. Det var ikke så mange andre eksotiske fristelser, så det å kunne legge en frisk og smakfull appelsin i påskesekken, var en flott måte å feire på. Fra og med 1960 ble det fri import, og appelsinforbruke skjøt fart.

Tidligere fikk vi bare appelsiner når det var sesong for middelhavsappelsinene – slik som de spanske. De kom ved juletider og var å få kjøpt til litt over påske. Det var imidlertid de sene sortene som kom til påske, og de var ofte de søteste og beste. Det er kanskje derfor høydepunktet for appelsiner forbindes med påsken.


Vi spiser i gjennomsnitt 8 kg appelsiner pr. person i året.

Appelsinen kom fra Kina

Opprinnelig kommer appelsiner fra Kina. Navnet appelsin kommer fra tyskernes Apfelsine som betyr kinesisk eple. På 1500-tallet kom appelsintreet til Europa som prydbusk. Romerne var kjent med frukten, og den ble omsatt med største omhu til en høy pris, og var en gave bare for de priviligerte. Fruktproduksjonen startet først opp i Europa på 1800-tallet.

Appelsin deles vanligvis inn i to grupper; blonde appelsiner og røde appelsiner. Innenfor disse to gruppene finnes det et vell av appelsinsorter.

Appelsin verdens viktigste trefrukt

Appelsinen er en av verdens viktigste trefrukt. Over en tredel av produksjonen går til juicefremstilling. Appelsiner produseres over store deler av verden. Vi har import fra mange land til forskjellige tider av året, dette for å ha tilgang på frukten året igjennom. Aller størst import har vi fra Spania som i dag har en enorm produksjon av sitrus.

En appelsin pr. dag dekker så og si C-vitaminbehovet vårt

Appelsinen er rik på næringsstoffer. Den har 51 mg C-vitaminer i 100 g spiselig vare, og er altså en god og viktig vitamin C-kilde i kostholdet vårt. En appelsin pr. dag dekker så og si C-vitaminbehovet (= 60 mg). Videre inneholder den A-vitamin, fosfor, jern og kalsium og rikelig med naturlig fiber. Kaloriinnholdet er lavt med kun 37 kcal pr.  100 g vare.

Men best av alt på en herlig solfylt påskedag spiser vi den naturell.

Ref. frukt.no