Fullt navn: Rita Ruff

Alder: 20

Webside : www.RitaRuff.com

Idrett/treningsaktivitet: Styrketräning/Fitness

Bosted: Malmö

Arbeide: Dipl. Nagelteknolog, Online PT på min hemsida, modell

 

Hvordan fikk du interessen for Fitness?

Min pappa är en fd. styrkelyftare så en dag när jag var 13 år frågade han mig om jag ville följa med honom till gymmet han tränade på. Jag gillade atmosfären på gymmet och såg fram emot att komma igen nästa gång. Jag tränade från och till fram tills jag var 16 och då träffade jag min sambo Binais på gymmet som var väldigta seriöst med sin träning och hade planer att tävla och då började jag ta träning på allvar och nu är träning och kycklingfilé en vardag för oss.

 

Er du fornøyd med framgangen din, og har du økt jevnt og trutt oppover, eller har det gått i perioder og etapper?

Att vara frisk är det viktigase av allt och den bästa framgången. Så jag kan lätt säga att jag känner mig jättenöjd. Sen när det gäller träning, man blir aldrig riktigt nöjd med sin kropp, det finns alltid något man vill ändra/förbättra. Hittils har allt gått som planerat och har i målsikte att tävla i bodyfitness inom kort. Egentligen var meningen att jag skulle tävla på årets SM men eftersom min sambo Binais kommer att tävla i år tyckte vi att det skulle vara jättejobbigt om båda två höll tävlingsdiet så det får bli nästa år istället.

 

Hvordan trener du? Treningsmengde, og hvor hardt?

Jag har tur som har Binais som tränings partner och han kör verkligen hårt med mig på träningen vilket har gett mig jättebra resultat. Jag tränar med nästan lika hög intensitet fast lägre vikter. Vissa tjejer är rädda att ta i hårt för de säger att de inte vill jättestora muskler. Det är bara en ursäkt att inte träna hårt. Det är inte så lätt bli muskulös som folk oftast tror men ifall man har det “problemet” att växa för fort, då är det bara att sänka kaloriintag och öka på den aerobiska träningen. Jag följer ingen speciell schema utan tränar mer efter känsla.

 

Har treningen din endret seg mye siden du begynte og fram til nå? Hva går evt. disse endringene ut på, og hva vet du evt. i dag om treningen som du ikke visste i begynnelsen, noen tips til våre lesere?

I början var det mycket ensidig träning, man körde samma övningar hela tiden, samma rutin och det blev tråkigt till sist men jag var rädd och skämdes att fråga hur jag skulle träna och äta. Det är ett stort misstag. Man behöver variation i sin träning, alltid olika övningar, antal set, reps osv för då blir det roligra i längden plus stimulerar man musklerna på ett annat sätt än om man kör samma hela tiden. ؄r du nybörjare är det jätteviktigt att du gör rätt från börajan både när det gäller träningen och kosten. Läs allt du kommer åt som har med kost och träning att göra och var inte rädd att fråga någon som kan. Ju mer kunskap du har dessto fortare kommer du att uppnå dina resultat.

 

Har du hatt noen skader? Evt. hva, og hvordan ble du frisk, og hvor lang tid tok det?

Jag har verkligen haft tur att jag aldrig haft några seriösa skador. Det beror nog mycket på att jag är väldigt noga med att värma up ordentligt innan jag börjar med styrketräningen, strechning är också jätteviktigt. Jag brukar också få massage av min sambo (som är dipl. massageterapeut) en gång i veckan och jag har märkt att musklerna blir mycket rörligare och återhämtningen mycket fortare.

 

Hvilke egenskaper bør man ha, eller prøve å utvikle for å lykkes i en idrett som din? Er det en spesiell type mennesker som kan nå toppen, eller ligger slike ting innenfor vanlige folks rekkevidde? Hvor mye må man gi avkall på?

Visst är genetiska forutsättningar jätteviktiga i den här sporten men vid sidan om det är det viljan som spelar en stor roll. Det finns många unga människor med stor potential men de når aldrig toppen just pga vilje brist. Man måste brinna för det man gör, älska varje stund av träningen, se fram emot att äta tonfisk till middag och ha ett mål. Förressten du kommer aldrig kunna veta om du är tillräckligt bra för att nå toppen om du inte försöker.

 

 

Dagens ungdommer blir stadig slappere i fisken, tror du dette vil komme til å få en negativ innvirkning på bredden av nybegynnere både innen fitness og kroppsbygging?

Jag tror inte att det kommer påverka bodybuilding/fitness att dage
ns ungdomar blir allt fetare och ohälsosammare. Varför? Jo, för att det är allt fler idag som är träningsmedvetna, det finns mer information och kunskap som är tillgänlig idag än det var förr och allt fler gym och tränningsanläggningar öppnas vilket leder till att fler och fler börjar träna och det har aldrig förr varit så populärt med magrutor både p killar och tjejer som nu.

 

Andre idretter framstår i dag nærmest som et sirkus av doping, juks og korrupsjon. Pengene har blitt det førende elementet. I forhold til dette framstår fitness og kroppsbygging som kanskje de mest ærlige idrettene, med tanke på den solidariteten og aksepten som finnes blant både utøvere og publikum. Hva tenker du om dette, når man ser medias til tider svartmaling og nedvurdering av våre høyt elskede trenings- og konkurranseformer fitness og bygging?

Media har skapat en fel bild av vår sport. De har fått folk att tro att det enda som krävs för att bli stor och stark är bara ett par ampuller med en mystisk innehåll när vi alla som är i branschen vet att det inte är så, visst finns det doping i vår sport men doping finns i alla sporter och man kan inte svartmåla alla bodybuildare/fitnesstävlande bara för att någon dopar sig. För media ä man bodybuildare bara man är medlem på ett gym och gör man något dumt då skriver de att det är en bodybuildare som har gjort det och det. Det är alltid roligare att peka ut någon som är annorlunda, som har större muskler än en vanlig idrottare.

 

Noen ting med kostholdet du ønsker å poengtere, tips, kommentarer.

Jag räknar inte mina kalorier utan det jag försöker göra är att äta mer kolhydrater så tidigt på dagen som möjligt och på kvällen öka på proteinet istället så att man hinner bli tömd till nästa dags morgon promenad. Lär dig att tillaga god och nyttig mat. bara för att maten är nyttig behöver det inte smaka äckligt. Det finns så mycket light produkter som man kan använda istället för grädde, smör osv. När du handlar mat läs alltid närings och innehålsförteckningen. Basera din kost på långsamma kolhydrater, nyttyg fett, och bra protein källor, mycker grönsaker.

 

När du är ute och äter välj alltid mer sallad istället för för mycket kolhydrater, ifall du vill tex äta bakpotatis, välj keso istället för smör eller någon fettig röra. Det är små saker men gör stor skillnad i längden.

 

Drikker du mye væske? Mest vann eller juice, melk og andre kilder?

Jag försöker dricka så mycket vatten som möjligt, inte så mycket juice för att försöka undvika fruktsockret och mjölk dricker jag främst till kaffe. Jag älskar Cola Light, jag kan dricka litervis med denna om dan hehe men eftersom Cola innehåller koffein vilket är vätskedrivande ser jag till att få i mig mycket vatten.

 

Bruker du noen kosttilskudd, kan du fortelle oss hvilke, og hva du ønsker å få ut av disse?

Jag använder multivitamin/mineral tillskott för att vara säker på att mina dagsbehov ska vara täckta, fiskolja och CLA tar jag också och protein pulver tar jag som mellanmål och efter träningen.

 

Mener du kosttilskuddene er et viktig supplement?

Absolut! Men man ska vara försiktigt vad man lägger ner sina pengar på. Köp det du behöver och som du är säker på att det funkar. Lägg inte ner pengar på några Hokus Pokus fettförbrännande piller eller muskel uppbygande tabletter för oftast är de bara bluff och den enda skillnaden man märker är nog bara tunnare plånbok.