Studie: Diett med høyt proteininntak gir større vektreduksjon og gunstige tilpasninger i forbrenning
Det pågår fremdeles endeløse diskusjoner på hvorvidt lavkarb-dietter er bedre enn mer tradisjonelle dietter, Hvis man ser nærmere på studiene er faktisk den viktigste faktoren proteininntaket. Denne rapporten ga i så måte en del interessante resultater. |
19 overvektige menn i 30-årsalderen med en BMI på ca 35 var med i studien, og ble delt i to grupper: Høy-Protein (HP) og Lav-Protein (LP). Begge gruppene fikk en diett med omtrent 30% kaloriunderskudd (18kcal/kg kroppsvekt). HP-gruppen fikk 30% av kaloriene fra protein, 40% fra karbohydrater og 30% fra fett LP-gruppen fikk 15% av kaloriene fra protein, 55% fra karbohydrater og 30% fra fett. Altså var det ingen av forsøkspersonene som per definisjon fulgte en “lav-karb” diett, HP-gruppen fikk bare det man kan kalle et mer optimalt inntak av protein og litt mindre karbohydrater enn LP-gruppen. Resultatene var høyst bemerkelsesverdige, da HP-gruppen gikk ned over dobbelt så mye i vekt som LP-gruppen, noe som kan forklares med lavere karbohydratinntak og dermed væsketap. Imidlertid reduserte HP-gruppen fettmassen signifikant mer, med i gjennomsnitt 18.4% mot 12.7% i LP. Enda mer interessant – insulinnivåene gikk ned med 37.3% (HP) mot 11.3% (LP) og insulinfølsomheten økte med 109.2% (opptil 251.6%) i HP mot 32.3% i LP. Insulinfølsomheten er et mål på hvor effektivt insulin kan gjøre jobben sin i kroppen, er som regel veldig lav hos overvektige mennesker, og kan være en indikasjon på diabetes type 2. Forskerne observerte en unik aktivering av oksidative mekanismer på HP-dietten, som kort sagt bevarte forbrenningen bedre og som sannsynligvis var involvert i den økte fettreduksjonen! Det var omtrent like forbedringer i triglyserider og HDL/LDL-kolesterol – der en liten underfundighet var at dietten til HP-gruppen hadde over 4 ganger så høyt kolesterolinntak og dobbelt så høyt inntak av mettet fett som LP-gruppen! (Jeg kan anbefale å lese artiklene og boka til Uffe Ravnskov, som går inn på hvorfor det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom kolesterol i dietten og kolesterolverdier i blodet – men det var en liten digresjon). Alt i alt er dette enda en studie som føyer seg inn i rekken av dokumentasjon på hvorfor et tilstrekkelig høyt proteininntak er så viktig på en diett for vektreduksjon, både for bedre metthetsfølelse, bedre forbrenning, restitusjon i forbindelse med hard trening, og for å bevare muskelmasse. Riktignok argumenterer forskerne for “lavkarbdiett” også her, men 40% er strengt tatt mer en moderat-karb diett og ikke så forskjellig fra den andre gruppen som inntok 55%, så jeg tviler sterkt på at denne var utslagsgivende. |
Denne artikkelen er skrevet av myorevolution.com og lånt med tillatelse
International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2008, 1-13
Effects of two energy-restricted diets differing in the carbohydrate/protein ratio on weight loss and oxidative changes of obese men.
ITZIAR ABETE, DOLORES PARRA, BLANCA MARTI´NEZ DE MORENTIN & J. ALFREDO MARTI´NEZ
Department of Food Sciences, Physiology and Toxicology, University of Navarra, Pamplona, Spain
Low-carbohydrate, high-protein diets are a current challenge in the nutritional
treatment of obesity. Objective: To compare the effect of a low-carbohydrate high-protein diet with a traditional hypocaloric diet on weight loss and mitochondrial oxidative metabolism. Subjects and methods: Nineteen obese men (age 3696 years; body mass index 3492 kg/m2) were randomized to follow one of the two diets*control diet (15% protein; 30% lipids; 55% carbohydrates) or high-protein diet (30% protein; 30% lipids; 40% carbohydrates)*over an 8-week period. Anthropometry, biochemical variables, resting energy expenditure and mitochondrial oxidation were measured at the start and at the end of the intervention.
Results: The high-protein diet produced a greater weight loss (8.39+/-1.2% versus 5.59+/-2.5%, P=0.012) than the control diet. Interestingly, an activation in the mitochondrial oxidation was found in the high-protein-fed group. This stimulation was positively correlated with the final resting energy expenditure and negatively associated with the final fat mass content.
Conclusion: Low-carbohydrate high-protein diets could involve specific changes in mitochondrial oxidation that could be related to a higher weight loss.