Sunt og magert og på samme tid raskt og lettvint. Det er i stikkords form kyllingkjøttets iboende egenskaper.

Sunt og magert og på samme tid raskt og lettvint. Det er i stikkords form kyllingkjøttets iboende egenskaper. Så ikke rart at kyllingen i dag inngår som en integrert del av et moderne og variert norsk kosthold.

Og det er kvinnene som fører an skal vi tro undersøkelser:
Unge kvinner velger kyllingkjøtt framfor noe annet og legger spesiell vekt på at kyllingen gir mindre metthetsfølelse og bedret fysisk velvære. Sikkert er det i hvert fall at kyllingen har et vell av variasjonsmuligheter, enten vi går veien om hele kyllinger eller vi ønsker å gjøre det velsmakende enkelt ved innimellom å koste på oss de renskårne filetstykkene som er det beste av det beste.
Mer lettvint kan vi ikke få det. Og det enten vi skal meske oss med velsmakende kylling på hverdagsbordet uten at tilberedningen skal ta for mye tid, eller vi ønsker å varte opp med noe spesielt i selskapelig sammenheng.

Kyllingen skuffer aldri – den er i tiden.Kyllingfilet med kokos og peanøtter
(4 porsjoner)
4-6 kyllingfileter
1 båt presset hvitløk
1 ts spisskummen
1 ts koriander
1 ss østerssaus
1 ss olje
1 boks kokosmelk
1 dl peanøtter (fint hakket)
1 1/2 ss soyasaus
1 ss sitronsaft

Hvitløk, spisskummen, koriander og østerssaus røres sammen og smøres på kyllingen. Sett kaldt ca. 1 time. Brun kyllingfiletene i smør eller olje i 3-4 minutter på hver side og la dem hvile like lenge. Ha i kokosmelk, peanøtter, soyasaus og sitronsaft. Kok opp og smak til med salt og pepper. Server med jasminris og en salat. Pynt med mango-strimler, vårløk og koriander.Kyllingfilet med pistasjesmør og sitron-couscous
(4 porsjoner)
2 sjalottløk
2 båter hvitløk
4 dl hønsebuljong
finrevet skall av 1 sitron
4 dl couscous
1/2 purre i tynne strimler
1 dl olivenolje

4 kyllingfileter

Pistasjesmør:
50 g pistasjenøtter
1 chilipepper
100 g mykt smør
1 dl finhakket persille
salt og pepper

Begynn med pistasjesmøret, kok så couscousen, frityrstek purrestrimler og stek kyllingfiletene.

Ta av skallet på pistasjenøttene og gni dem mot hverandre for å få av mest mulig av den grå hinnen utenpå nøttene. Ha nøtter og grovdelt chilipepper i en matprosessor og kjør det så vidt sammen til en jevn blanding uten å være most. Rør inn smør og persille og smak til med salt og pepper. Sett kaldt til servering.

Finhakk løk og hvitløk og fres det i olje i en panne. Hell i hønsebuljong og kok opp. Trekk kjelen til side og rør inn finrevet sitronskall. Ha deretter i couscousen. Glatt kornene ut til en jevn overflate og legg over lokk. La couscousen trekke mens kyllingfiletene stekes.

Varm opp oljen til det bruser når en liten trepinne stikkes nedi. Frityrstek purrestrimlene gyllenbrune. Ta dem opp med en hullsleiv og la dem renne av seg på kjøkkenpapir.

Stek kyllingfiletene ved middels varme i 3-4 minutter på hver side. Stek gjerne i en grillpanne for å få dekorative striper på kjøttet.

Legg en god porsjon sitroncouscous på tallerkenene. Legg deretter på kyllingfiletene og en liten klatt pistasjesmør. Topp hver porsjon med en “haug” av fritert purre.Kyllingfilet med soltørkede tomater
(2 porsjoner)
3-4 kyllingfileter
salt og pepper

Kremet vinsaus:
1/2 dl hvitvin
1 1/2 dl kylling- eller kalvefond
2 1/2 dl kremfløte
2 ts soyasaus
12 soltørkede tomater i olje
1/2-1 dl hakket persille
salt og pepper
2-3 båter hvitløk i skiver

Stek kyllingfiletene med salt og pepper i olje i en panne 3-4 minutter på hver side. La filetene hvile mens du lager sausen.

Kok inn hvitvin og fond til det tykner. Tilsett kremfløte og soyasaus. Skjær tomatene i strimler og ha dem i sausen. Tilsett persille og smak til med salt og pepper. Stek hvitløken raskt i olje. Legg kyllingfiletene på fat og dryss over ristet hvitløk. Server med ris, vinsaus og gjerne en grønn salat.

Chili-lime kylling med pasta
(4 porsjoner)
6 kyllingfileter
salt og pepper
6-8 cherrytomater
300 g lasagneplater
ca. 1 dl små blader av rucula-salat
1/2 dl olivenolje
1 ss balsamico-eddik
1 ss kapers
2 ss limeskall, finstrimlet
2 små, røde chili

Stek kyllingfiletene i smør i middels varm stekepanne 3-4 minutter på hver side og la dem hvile like lenge. Skjær hver filet diagonalt i 1 cm tykke skiver.

Brekk lasagneplatene i store biter og kok etter anvisning på pakken. Skyll pastaen i rennende, kaldt vann og la den renne godt av seg.

Fordel pastaen på tallerkenene. Legg på kylling, tomater og rucula. Bland olje, balsamico-eddik, kapers, limeskall og chili og drypp blandingen over retten. Server med godt brød til.

Krydderkylling
(4 porsjoner)

6 kyllingfileter

Krydderblanding:
1/2 ts gurkemeie
1 ts chilipulver
1/2 ts kanel
1/2 ts allehånde
1/2 ts hvitløkpulver
1 ts salt
2 1/2 ts garam masala, ev. karri
3 ss olje
1 presset lime

Bland sammen krydderet og olje og vend filetene i blandingen. Stek filetene 3-4 minutter på hver side og hell over presset lime. La filetene hvile 3 minutter. Server med salat og ris.

Varmt kyllingsmørbrød
(pr. porsjon)

1 kyllingfilet
salt og pepper
1 skive landbrød
noen tykke skiver ost

Stek kyllingfileten 3-4 minutter på hver side. Krydre med salt og pepper. Ha eventuelt litt smør på brødskiven. Legg på kyllingfileten og ost. Gratiner ved 250 °C noen minutter til osten har smeltet. Spis gjerne med litt salat og tomat ved siden av.

Kyllingfilet med hjemmelaget potetmos
(2 porsjoner)

2 kyllingfileter

Hjemmelaget potetmos:
6 poteter
1 3/4 dl melk
1 ss smør
3/4 ts salt
1/2 ts pepper

Skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem i ca. 10 minutter, eller til de er møre. Hell av vannet og knus potetene med en gaffel eller potetmos-stapper. Tilsett smør og litt av melken og rør godt. Spe med resten av melken. Smak til med salt og pepper. Klippet gressløk, tynne purreringer, hvitløk eller litt revet muskat kan også være godt i hjemmelaget potetmos.

Ref: www.egg.no