Ribbe eller pinnekjøtt til julemiddag? Dropp poteten og ta mer grønnsaker.

Trenger du gå opp i vekt i julen?


Endelig er julen her! Den fantastiske tiden med lys, snø, god mat og godt selskap med venner og familie. Men, julen har også sine ulemper, nemlig vektøkning og lite fysisk aktivitet. Idet julen er over erfarer mange at buksene har blitt litt trangere, formen dårligere og badevekta viser deg noen ekstra kilo enn det den gjorde før høytiden startet. Hva er så grunnen til dette?


Vel, svaret er rimelig enkelt; økt inntak av kaloririk mat. Julematen er fet mat og inneholder store mengder kalorier, samtidig er alle kakene store kaloribomber. Men, jeg skal ikke be deg droppe julemat eller ikke spise julekaker. Det jeg skal gjøre er å hjelpe deg ta noen lure og fornuftige valg når det kommer til å spare inn på noen kalorier og holde deg i form. Hvem vet, kanskje buksene passer deg etter jul også!


1) Spis deg ikke for mett!


2) Forsyn deg en gang og bruk god tid på å spise. Siden julemat er fet mat vil du bli mett relativt fort og kan derfor spare mange kalorier på å spise sagte.


3) Ikke småspis. Selv om kakene er veldig fristende og ligger fremme hele dagen, så prøv begrens inntaket. Gjør heller et solid innkjøp av julens frukt, nemlig klementiner. Den lille og søte frukten er rikelig på c- vitaminer og hjelper deg unna søtsug. Klementiner kan du spise mye av med god samvittighet. Kakene kan du vente med til kaffen og dessert.


4) Trening kan du også gjøre i julen. Ta med deg venner og kjente og sikt mot en god og luftig gå tur. Dette gjør også at du føler deg mer opplagt og gladere gjennom hele dagen.
 

 Kos deg med ribba, men dropp potetene og spis mer grønnsaker.

5) Ribbe eller pinnekjøtt til julemiddag? Dropp poteten og ta mer grønnsaker. Dropper du poteten kan du spare kroppen for økt lagring av fett. Grunnen er at Karbohydrater (potet) sammen med mye fet mat gjør at kroppen bruker karbohydratene for å danne energi og lagrer mye av det fettet du spiser (som er vesentlig mye av i ribbe og pinnekjøtt). Dropper du potetene er kroppen tvunget til å lagre mindre fett!


6) Ikke spis all svoren på ribba. Svoren består av mye mettet fett og lagrer seg rett på bilringene dine.
 

  1 dl akevitt er ca 1000kcal
1 cl er ca 100kcal

7) Husk også at alkohol inneholder rikelig mengder kalorier. I ett glass rødvin finner du hele 200 kcal. Så prøv å ta litt lett på alkoholen også. Tenk helse også i julen og gå et nytt år i møte med god samvittighet.


Riktig god jul og godt nytt år!


Espen Sand
student ved atlantis medisinske høgskole ( bachelor i ernæring )
kontaktinf:
espen-sand@hotmail.com