To av tre som dør av kreft får sykdommen på grunn av livsstil. Dårlig kosthold er nå en av de viktigste årsakene til kreft i Norge.

To av tre som dør av kreft får sykdommen på grunn av livsstil.
Dårlig kosthold er nå en av de viktigste årsakene til kreft i Norge.

Man kan selv minske risikoen for å få flere typer kreft. Røyking, uheldig sammensatt kosthold og for lite mosjon er de viktigste årsakene til at folk får kreft, sier konsulent Anne Katrine Wahl i Kreftforeningen til nyhetsbyrået Newswire.

Kreftekspertenes råd er klart: Spis mer frukt og grønnsaker! De er rike på naturlige stoffer som beskytter mot kreft.

Fant skattkiste
Professor Rune Blomhoff ved Institutt for ernæringsforskning, Universitetet i Oslo, har kartlagt innholdet av antioksidanter i en rekke typer frukt og grønt. Dette er stoffer som beskytter og reparerer skader i cellene våre.

Kartleggingen viser at norsk natur er en sann skattkiste, og at antioksidanter finnes i overflod i en rekke norske bær. Løk, kål, rødbeter, nyper og valnøtter er noen av matvarene forskerne i tillegg fremhever.

Livsstil under lupen
Blant krefteksperter i Norge og internasjonalt er det nå bred enighet om at feil kosthold øker risikoen for å få sykdommen. Men det er fremdeles mye forskerne ikke vet om sammenhengen mellom matvaner og kreft.

En stor europeisk undersøkelse om kosthold og kreft er derfor satt i gang. Norge er ett av de ti landene som er med i EPIC-studien. Kartleggingen er den største i sitt slag noensinne og omfatter en halv million mennesker. I årene fremover venter forskerne svar på mange viktige spørsmål når det gjelder sammenhengen mellom kosthold og kreft.

Barn må skoleres
– Hvert tredje krefttilfelle kan forebygges.
Dessverre finnes det ingen garanti for å unngå kreft, men vi kan gjøre mye for å redusere risikoen, sier Anne Katrine Wahl. – Det er viktig at foreldrene har kunnskaper om hva kosthold og livsstil betyr for barnas fremtidige helse. Gode vaner som er innarbeidet i barndommen, tar barna med seg videre i voksenlivet. Kreftforeningen arbeider for at skolene skal undervise mer om disse sammenhengene. Derfor utvikler vi blant annet et undervisningsopplegg for sjetteklassinger der formålet er å få elever og foreldre til å spise mer frukt og grønt, forteller Wahl.
———————————————————Kontaktpersoner:
Lions Røde Fjær, prosjektleder Egil Moe-Helgesen, tlf. 64 94 13 18, mob. 90 94 70 53

Kreftforeningen, informasjonsmedarbeider Birgitte Bøen, tlf. 22 86 66 06, mob. 90 77 94 84

Ref: www.frukt.no